Robot Telegram : Semak Penipu Online


Dengan robot ni kita boleh semak nombor telefon dan nombor akaun bank yang pernah dilaporkan di mana-mana balai polis.

Cara-cara

1. PM robot ni di https://t.me/PenipuOnlineBot
2. Klik start

Untuk carian nombor telefon

/notel 0149167743

Untuk carian nombor akaun bank

/akaun 1313929000008777

Untuk bantuan taip /help

Jadi, sebelum berurusan pembelian secara online. Terutamanya melalui medial sosial. Semak dahulu nombor telefon & nombor akaun bank penjual.

Sebarkan.

Rusdy Ahmad Aplikasi Bacaan 19 saat

Jumpa Doktor


Bukan main awal aku sampai klinik. Appointment pukul dua. Pukul satu aku dah siap dapat nombor.

Berat selepas raya 84kg tadi 77kg. Power nak mampos.

Lepas ambil tekanan darah. Waktu ni MA takde lagi. Selepas pukul dua lebih dia akan panggil. Kata misi impossible.

Awak kena cek jantung tahu.

Aku pun duduk di ruangan menunggu. Nak main henpon bateri terlalu miskin. Jadi aku tengok manusia.

Dari situ aku nampak betapa zalimnya aku dengan penjagaan kesihatan.

Tepat jam 2.20 MA panggil. Rusdy Ahmad. Baring ya. Selak baju. Alatan seakan kontrasepsi diletak pada dua kaki, dua tangan dan disedut oleh ketulan kecil seluruh dada hingga ke tulang rusuk.

Jangan bergerak ya. Tak lama kemudian keluar salinan kertas yang penuh dengan graph seperti Google Analytics punya visitors. Jap saya tulis nama & pergi jumpa doktor, sambung MA.

Nombor giliran tertera pada pintu. Aku masuk dengan tenang & bersalaman dengan doktor lelaki. Awak masalah apa ya?

Hmmm.. Kencing manis doktor. Hari tu ada ambil darah? Ada sambung aku.

Bangun ke komputer dan menaip sesuatu dan dicetak keputusan darah sebelum ini.

Buah pinggang okay, kolestrol tinggi. Yang lain semua okay. Bacaan jantung pun okay.

Yang paling tak okay awak punya darah. Pelik ni. Dari keputusan denggi yang lepas-lepas kepekatan darah awak memang tinggi nak mampos. Minggu lepas punya keputusan kepekatan darah awak pun tinggi.

Ada masalah sesak nafas? Takde aku cakap.

Bahaya ni. Saya akan rujuk pakar di hospital Melaka dahulu. Tak silap gaya awak kena buang darah dalam badan. Aku terus melakukan head bangging.

Ini bukan masalah awak hisap rokok atau sebagainya. Ini ada masalah lain. Aku pun cakap. Masalah saya tak minum air masak banyak doktor. Sehari segelas dua je.

Lalu doktor memanjat meja & melakukan terbangan ke atas badan aku. Sambi dikira 1, 2 & 3 oleh staff nurse. Rasakan! Minum air banyak-banyak. Air masak tu!

Menulis 3 surat temu janji. Ni jangan kau tak datang. Keluar! kesat air mata. Sikat rambut.

Aku pun terus berlalu keluar mengambil tarikh baru untuk temu janji seterusnya.

Sampai ke rumah aku tibai nasi ayam dua pinggan.

Jaga lah kesihatan!

Rusdy Ahmad Umum Bacaan 1 minit 40 saat

Cita-Cita Power


Banyak tahun dah aku follow berkenaan bank data feeds.

Banyak SaaS service guna benda alah ni. Xero, WaveApp, Mint dan lain-lain.

Contoh Waveapps.com

Kau boleh connect akaun Maybank atau CIMB dan sistem akan automatik import semua transaksi.

Akauntan syarikat tak payah nak ada akses bank dah. Kita cuma bagi report dari Waveapp pada dia orang.

Semua transaksi keluar masuk boleh print / export dari sana.

Aku pernah cuba connect bank Hong Leong guna Xero. Alhamdulillah kena block dengan sekali cubaan.

Waveapp guna Yodlee. Yodlee antara syarikat yang paling banyak boleh akses bank seluruh dunia.

Yodlee kau kena bayar lebih kurang RM50K duit muka. Kontrak 3 tahun dan RM15 satu akaun.

Tapi dengan dia orang ni kau boleh slow talk. PM tepi. Yakinkan dia dapat lah lagi murah.

Kau pun berangan la nak buat servis macam Mint, Xero dan sebagainya.

Sebulan kau kena letak harga RM30 satu langganan. Jadi dah boleh cover RM15. Baki RM15 untuk internal.

Berapa jumlah langganan perlu untuk terus hidup setiap bulan? Kau kiralah sendiri.

Dari sini kau boleh extend jadikan semi payment gateway. Orang transfer duit dan letak code tertentu pada rujukan.

Yodlee akan screening transaksi tu. Backend kau semak jika wujud kod tersebut bermakna bayaran adalah sah.

Ini diguna pakai oleh Luno.

Bagi aku model bisnes ni sangat tak relevan kalau kau nak mulakan bisnes dengan modal RM500.

Sila mati dengan cita-cita tu.

Rusdy Ahmad Umum Bacaan 1 minit 8 saat

Hubungan Antara Hilter & Pemandu


Kenapa masih ramai percaya Hitler tu baik? Alasan kau cakap sebab dia bunuh Yahudi.

Tahu tak jenis Yahudi mana dia bunuh?

Tahu tak Hitler ni pernah digambarkan sebagai “child of Illuminism”

Tahu tak konflik Palestin & Isreal ni dicipta oleh siapa?

Tahu tak Rothschild ni wujud sejak bila?

Tahu tak kekayaan Rothschild ni banyak mana?

Tahu tak betapa babinya perangai bila masuk simpang tak reti bagi signal?

Tahu ke tak?

Rusdy Ahmad Umum Bacaan 20 saat

Asia Tenggara & eCommerce


Tahu tak kenapa Lazada, Zalora dan lain-lain datang ke Asia Tenggara? Nun jauh dari German.

Market eCommerce di Asia Tenggara jauh lagi padu dari Eropah punya market.

Eropah banyak orang tua. Jenis dah pencen. Bersidai depan rumah. Dah tak main Facebook atau WeChat.

Asia Tenggara populasi orang muda lebih tinggi serta penggunaan internet sangat tinggi berbanding di sana.

Rocket Internet (Zalora & Lazada) tak boleh masuk market China. Jadi dia memusing haluan ke Asia Tenggara.

Tu pasal banyak Angel Investors ramai di Asia Tenggara. Populasi online di Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapore, Thailand & Vietnam dah cukup mengatasi India punya statistik penggunaan Internet. Ini kau kena tahu.

Demografi umur muda di Asia Tenggara mengatasi China. China nampak jumlah penduduk ramai. Tapi demografi tu tewas dengan kehendak dalam 10 hingga 15 tahun akan datang berbanding Asia Tenggara. Asia Tenggara lubuk perniagaan online.

Bagusnya bila kampeni macam ni datang ke Asia Tenggara. Serba sedikit mengajar & membuka denai ecommerce.

Peniaga kecilan ni cuma lempar joran sahaja. Struktur asas pemahaman berkenaan eCommerce dah terbina sejak kewujudan mereka di sini.

Jack Ma ni kau ingat dia beli Lazada sebab kaya? Bukan. Segmen demografi (umur, pekerjaan & pendidikan) di Asia Tenggara cukup tinggi berbanding di China. China mengamalkan satu keluarga satu anak. Budak-budak baru nak up ni dah tak ramai.

Investor banyak melabur dalam industri eCommerce, consumer internet, payments & finance di Asia Tenggara.

Makin tua kependudukan sesebuah negara makin banyak industri kesihatan. Larangan merokok, jagalah tubuh badan mendapat tempat belah eropah.

Rusdy Ahmad Internet Bacaan 1 minit 11 saat

Woocommerce Telegram Notification


Get a notification to your Telegram account/group for Woocommerce new order.

Installation

  1. Download Whop Telegram Notification plugin
  2. Go to the Add New plugins screen in your WordPress Dashboard
  3. Click the upload tab
  4. Browse for the plugin file (whop-telegram-notification.zip) on your computer
  5. Click “Install Now” and then hit the activate button

Open Your Telegram

  1. Message WhopBot
  2. Click start or type /start
  3. Copy your Id : xxxxxxx
  4. Paste your Id to WT Notification menu in WordPress

Test make a new order from your Woocommerce & WhopBot will send a new order notification.

Example

Rusdy Ahmad Aplikasi Bacaan 27 saat

OrderSini Versi Baru


Sebulan waktu yang sangat singkat untuk membangunkan satu aplikasi web ringkas untuk peniaga online.

Order Sini cara mudah untuk anda jual produk secara online. Serius mudah.

Kategori produk adalah Fizikal, Digital & Tiket Seminar.

Cuba OrderSini.com

Rusdy Ahmad Aplikasi Bacaan 10 saat

Kebabian Chrome Redirect ke HTTPS


Antara kebabian yang paling teserlah pada Google Chrome redirection ke https. Bila nak buka semula web tanpa https memang menyakitkan hati kerana keinginan sifat ke tempat asal begitu tinggi.

Situasi berlaku sekiranya membuka pautan dari Whatsapp.

Kejadian begini boleh dibaiki dengan beberapa klik pada browser.

Pertama taip chrome://net-internals dan pilih HSTS serta masukan nama domain yang degil itu dan hapus.

Kedua buka Developer Tools dan ke Settings. Pada bahagian Preferences lihat Network dan tanda Disable cache (while DevTools is open).

Melepaskan babi ini satu kenikmatan untuk sepanjang hari.

Rusdy Ahmad Internet Bacaan 26 saat