Jumpa Doktor


Bukan main awal aku sampai klinik. Appointment pukul dua. Pukul satu aku dah siap dapat nombor.

Berat selepas raya 84kg tadi 77kg. Power nak mampos.

Lepas ambil tekanan darah. Waktu ni MA takde lagi. Selepas pukul dua lebih dia akan panggil. Kata misi impossible.

Awak kena cek jantung tahu.

Aku pun duduk di ruangan menunggu. Nak main henpon bateri terlalu miskin. Jadi aku tengok manusia.

Dari situ aku nampak betapa zalimnya aku dengan penjagaan kesihatan.

Tepat jam 2.20 MA panggil. Rusdy Ahmad. Baring ya. Selak baju. Alatan seakan kontrasepsi diletak pada dua kaki, dua tangan dan disedut oleh ketulan kecil seluruh dada hingga ke tulang rusuk.

Jangan bergerak ya. Tak lama kemudian keluar salinan kertas yang penuh dengan graph seperti Google Analytics punya visitors. Jap saya tulis nama & pergi jumpa doktor, sambung MA.

Nombor giliran tertera pada pintu. Aku masuk dengan tenang & bersalaman dengan doktor lelaki. Awak masalah apa ya?

Hmmm.. Kencing manis doktor. Hari tu ada ambil darah? Ada sambung aku.

Bangun ke komputer dan menaip sesuatu dan dicetak keputusan darah sebelum ini.

Buah pinggang okay, kolestrol tinggi. Yang lain semua okay. Bacaan jantung pun okay.

Yang paling tak okay awak punya darah. Pelik ni. Dari keputusan denggi yang lepas-lepas kepekatan darah awak memang tinggi nak mampos. Minggu lepas punya keputusan kepekatan darah awak pun tinggi.

Ada masalah sesak nafas? Takde aku cakap.

Bahaya ni. Saya akan rujuk pakar di hospital Melaka dahulu. Tak silap gaya awak kena buang darah dalam badan. Aku terus melakukan head bangging.

Ini bukan masalah awak hisap rokok atau sebagainya. Ini ada masalah lain. Aku pun cakap. Masalah saya tak minum air masak banyak doktor. Sehari segelas dua je.

Lalu doktor memanjat meja & melakukan terbangan ke atas badan aku. Sambi dikira 1, 2 & 3 oleh staff nurse. Rasakan! Minum air banyak-banyak. Air masak tu!

Menulis 3 surat temu janji. Ni jangan kau tak datang. Keluar! kesat air mata. Sikat rambut.

Aku pun terus berlalu keluar mengambil tarikh baru untuk temu janji seterusnya.

Sampai ke rumah aku tibai nasi ayam dua pinggan.

Jaga lah kesihatan!

Rusdy Ahmad Umum Bacaan 1 minit 40 saat

Cita-Cita Power


Banyak tahun dah aku follow berkenaan bank data feeds.

Banyak SaaS service guna benda alah ni. Xero, WaveApp, Mint dan lain-lain.

Contoh Waveapps.com

Kau boleh connect akaun Maybank atau CIMB dan sistem akan automatik import semua transaksi.

Akauntan syarikat tak payah nak ada akses bank dah. Kita cuma bagi report dari Waveapp pada dia orang.

Semua transaksi keluar masuk boleh print / export dari sana.

Aku pernah cuba connect bank Hong Leong guna Xero. Alhamdulillah kena block dengan sekali cubaan.

Waveapp guna Yodlee. Yodlee antara syarikat yang paling banyak boleh akses bank seluruh dunia.

Yodlee kau kena bayar lebih kurang RM50K duit muka. Kontrak 3 tahun dan RM15 satu akaun.

Tapi dengan dia orang ni kau boleh slow talk. PM tepi. Yakinkan dia dapat lah lagi murah.

Kau pun berangan la nak buat servis macam Mint, Xero dan sebagainya.

Sebulan kau kena letak harga RM30 satu langganan. Jadi dah boleh cover RM15. Baki RM15 untuk internal.

Berapa jumlah langganan perlu untuk terus hidup setiap bulan? Kau kiralah sendiri.

Dari sini kau boleh extend jadikan semi payment gateway. Orang transfer duit dan letak code tertentu pada rujukan.

Yodlee akan screening transaksi tu. Backend kau semak jika wujud kod tersebut bermakna bayaran adalah sah.

Ini diguna pakai oleh Luno.

Bagi aku model bisnes ni sangat tak relevan kalau kau nak mulakan bisnes dengan modal RM500.

Sila mati dengan cita-cita tu.

Rusdy Ahmad Umum Bacaan 1 minit 8 saat

Hubungan Antara Hilter & Pemandu


Kenapa masih ramai percaya Hitler tu baik? Alasan kau cakap sebab dia bunuh Yahudi.

Tahu tak jenis Yahudi mana dia bunuh?

Tahu tak Hitler ni pernah digambarkan sebagai “child of Illuminism”

Tahu tak konflik Palestin & Isreal ni dicipta oleh siapa?

Tahu tak Rothschild ni wujud sejak bila?

Tahu tak kekayaan Rothschild ni banyak mana?

Tahu tak betapa babinya perangai bila masuk simpang tak reti bagi signal?

Tahu ke tak?

Rusdy Ahmad Umum Bacaan 20 saat